پینج (Pinch) یا انگشتی: ساده ترین فرم دهی سفال است.
اولین باری که بشر توانست به گل فرم دهد با این روش بود. توده گلی را در دست بگیرید و با انگشتان خود به آن فرم دلخواهتان را بدهید.
بااین تکنیک قطعات کوچکی را می توان ساخت. در این تکنیک آثار انگشتان شما بر روی اثر باقی میماند از این تکنیک برای ساختن فنجانهای مراسم چای در ژاپن استفاده میشود فرم نهایی، بسیار بدوی و دلنشین خواهد بود. بااین تکنیک حتماً نباید ظرف ساخت هر آن چیزی را که در ذهن دارید میتوانید بسازید. یک مجسمه کوچک یا یک اسباب بازی.
فیتیلهایی (coil)
قبل از اختراع چرخ سفالگری همه سفالینههای بزرگ را به روش فیتیلهایی می ساختند. ایده اولیه چرخ سفالگری نیز از این روش نشات گرفته است. با این تکنیک میتوان هر فرمی (چه قرینه و چه غیر قرینه) و به هر اندازهایی (از یک سرمهدان کوچک تا یک شهر) را ساخت.
این تکنیک بدین صورت است که برای ساختن یک ظرف، کف آن ظرف را اول به روش ورقهایی میسازند و بعد دیواره کناری آن را با گذاردن فیتیلهها روی هم میسازند هر زمان که دهانه ظرف به سمت بسته شدن پیش میرود فیتیله را به سمت داخل و هر زمان که باز میشود به سمت بیرون قرار میدهند. بعد از گذاشتن هر سه فیتیله میتوان این فیتیلهها را از داخل و از بیرن به هم وصل کرد. اگر بخواهید ظرف از یک طرف طرحهای فیتیله را داشته باشد میتوان فقط از طرف مقابل فیتیلهها را به هم وصل کنید و حتی میتوانید با فیتیلهها بازی کنید و شکلهای مختلفی از فیتیله را داشته باشید. هنوز هم در بعضی از نقاط دنیا کسانی هستند که با این تکنیک سفالگری می کنند (کلپورگان سیستان و بلوچستان)
ورقهایی (slab)
گل از نظر رطوبت مراحل مختلفی را طی میکند گل در هر مرحله رطوبتی خاصیتی از خود نشان میدهد. گل در حالت نرم وقتی که بر زمین میافتد فرم زمین را به خود میگیرد و در حالت خشک وقتی که بر زمین می افتد می شکند. مراحل مختلفی از نظر رطوبت بین گل نرم و گل خشک وجود دارد که دو نقطه از این مرحله برای ما مهم است ۱- حالت چرمینگی ۲- حالت استخوانی
در حالت چرمینگی، گل، خیس است ولی وقتی به زمین میفتد فرم زمین را نمیگیرد و فرم خود را حفظ میکند در این شرایط دو قطعه گل چرمینه میتوانند به هم وصل شوند از این خاصیت گل در شرایط چیمینه میتوان استفاده کرد برای ساخت اشیاء تکنیک ورقهایی براساس سادهترین فرمهای خود که مکعب عدسی استوانه و بشقاب هستند تقسیمبندی میشوند. برای ساختن فرمی شبیه به مکعب وجوه تختی دارد باید اول طراحی کرد بعد الگوی هر وجه را با کاغد برید بعد گل را تخت کرد. برای یکنواخت شدن گل میتوان از دو قطعه چوب با ضخامت یکسان استفاده کرد این دو قطعه چوب را در دو طرف گل گذاشته و وردنه را روی گل میکشیم. این دو قطعه چوب باعث هدایت وردنه برای یکسان شدن ضخامت گل میشود بعد از بریدن گل میگذاریم آنها چرمینه شوند. در حالت چرمینه قطعات میتوانند به راحتی بایستند و بعد میتوان قطعات را با سرکه و فیتیله به هم وصل کرد.
در تکنیک عدسی باید بعد از بریدن گل قطعات را روی یک فرم محدب قرار داد و بعد از چرمینه به هم وصل کرد.
در استوانه احتیاجی به چرمینه شدن ندارد یک مستطیل را بریده و بعد دور یک استوانه که از قبل با روزنامه پوشانده شده میپیچیم و بعد از وصل کردن، استوانه را از داخل استوانه گلی خارج میکنیم.
در روش بشقاب ورقه گل را براساس طرح بشقاب میبریم و بعد گل را در یک ظرف بشقاب مانند میگذاریم تا خشک شود.